top of page

HIP HOP -KULTTUURI

Katutanssikulttuureilla on vahvat historiat, jotka näkyvät vahvasti tänäkin päivänä kulttuuritapahtumien, jamien ja battlen muodoissa. Kaupallistumisen myötä, kulttuurista kumpuavan freestylepohjaisen tanssin rinnalle on kehittynyt useita uusia tapoja harrastaa.

BATTLEKULTTUURI

Yhteisöt, crewit tai järjestöt järjestävät katutanssitapahtumia Block Partyjen ideologialla ja tunnelmalla. Näissä tapahtumissa on tarkoitus kokoontua yhteen, viettää aikaa ja tanssia muiden kanssa. Kilpaileminen ei ole tapahtumissa itseisarvo, mutta usein tapahtumiin kuuluu battlet tai call out:taaminen ringissä.

​

Tanssiminen pohjautuu freestyle-tanssimiseen, jossa liikkeitä tanssija ei ole päättänyt etukäteen, vaan reagoi musiikkiin ja tanssii niin kuin itse kokee parhaaksi ilmaisten itseään. Battle on kilpailumuoto, jossa tanssijat ottavat mittaa toisistaan tanssitaidoillaan. Battleissa puhutaan runeista (round), joista aina jompi kumpi puoli jatkaa, kunnes jäljelle jää vai yksi puoli (puolella olevien tanssijoiden lukumäärä määräytyy battle-konseptin mukaan esim. 1 vs 1 tai 2 vs 2 tai crew vs crew) Kilpailu tapahtuu usein ringissä (cypherissä) ilman tuomareita tai sitten tuomareiden kanssa. Jos tuomarit ovat battlessa mukana, he valitsevat voittajat ja jatkoon menijät. Battleissa tanssitaan toisiaan vastakkain ja käydään vuoropuhelua tanssin avulla.

1600px-20171201-oulu-call-out-jpm-431_edited.jpg

KILPAILU

 

Kaupalliset kilpailut syntyivät kun kulttuurit nostettiin laajan yleisön tietoisuuteen trendeiksi. Samalla vedettiin useita mutkia suoriksi, pääpaino siirtyi kaupallisuudelle, markkinoinnille ja tämän myötä lanseerattiin myös termi katutanssi. Samalla syntyi tanssikilpailuja, joissa pääpaino on itse kilpailussa ja useimmiten valmiiksi opetellussa koreografiassa. Kilpailuissa arvioidaan esimerkiksi koreografian oivaltavuutta, keksiliäisyyttä ja yhtenäisyyttä.

​

Suomen suurin kilpailuiden järjestäjä on FDO (Finnish Dance Organisation) , joka järjestää jokavuotiset Street Dancen Suomenmestaruuskisat. Tanssikilpailuissa puhutaan katutanssilajeista nimikkeellä Street. Street on yleisnimike tarkoittamaan kaikkia katutanssilajeja, eikä itsessään ole tanssilaji. Katutanssin rinnalla FDO järjestää myös show- ja disco-kilpailuita.

Tanssikilpailuissa käytettään usein pisteytysjärjestelmää, jonka avulla ryhmien ja tanssijoiden sijoituksia lasketaan. Yleisesti kaikkien tanssikilpailujen painotus on koreografisessa työskentelyssä. Näissä arvioidaan esimerkiksi koreografian oivaltavuutta, kekseliäisyyttä ja yhtenäisyyttä, sekä sitä miten hyvin tanssijat tanssivat yhtä aikaa samalla tavalla.

​

Tanssitapahtumissa voi olla myös soolokisoja katutanssilajeista. Vaikka tanssiminen soolokisoissa pohjautuu freestyletanssimiseen, kilpailut eivät kuitenkaan ole battleja. Useimmiten kyseessä on soolokonsepti, jossa jokainen tanssija esiintyy vuorollaan tuomareille.

sade-7_edited.jpg
sade-35_edited.jpg
bottom of page